text.skipToContent text.skipToNavigation

Koja je idealna udaljenost između TV-a i kauča?

featured image

Koja je idealna udaljenost između TV-a i kauča?

„Odmakni se od televizora, pokvarit ćeš vid“, rečenica je koju smo nebrojeno puta čuli od svojih roditelja. Otprilike poput štetnog propuha ili sjedenja na golom betonu. Naravno da nije dobro sjediti preblizu TV-u. Ne samo da će vam opteretiti oči nego može i iskriviti sliku, a visoka razlučivost modernih zaslona postaje besmislena. No ako sjedite predaleko od TV-a, slika je ponešto premalena i detalji postaju teško vidljivi.

Dakle, znamo da ne smijemo sjediti preblizu TV-u ili predaleko, ali koja je optimalna udaljenost za najbolje iskustvo gledanja? 

Nakon što ste preuredili dnevni boravak i postavili novu sofu, u dilemi ste gdje staviti televizor. Općenito, televizor biste trebali postaviti, računajući veličinu njegova zaslona, na dvostruku udaljenost od kauča. Jednostavno, ako imate TV od 60 inča, kauč bi trebao biti postavljen dvostruko dalje - dakle 120 inča, odnosno na oko tri metra.

Također, možete i preokrenuti ovu jednadžbu kako biste odredili koja bi veličina TV-a najbolje pristajala vašoj dnevnoj sobi. Uzmite udaljenost između mjesta na kojem je kauč i mjesta na koje želite postaviti televizor i podijelite ga napola. Udaljenost od dva metra je oko 80 inča, pa bi televizor od 40 inča bio idealan.

Formule:

•    Veličina TV zaslona x 2 = optimalna udaljenost između TV prijamnika i kauča.
•    Udaljenost od kauča do televizora / 2 = najbolja veličina TV ekrana koja odgovara vašem prostoru.

TOP-ponudu televizora i opreme renomiranih brendova po cijenama sniženim do 44% potražite na Žutom kliku.